Before and After House Botha

Client :

Werner and Jo Botha

Location :

Melville, Johannesburg

Brief :

The house is situated in Melville Johannesburg and was built in 1921. The charm of pressed ceilings and Oregon pine doors and windows was what attracted the client to purchase the house, however the exterior colours and finishes were dated and needed a fresh approach to unify the old house and modernize it. Client requested we reduce the pool to half the size and an area to display his large bonsai collection around it. A mediterranean feel in the garden was requested as well as the use of water wise plants. He wanted us to solve the problem of all the different paved surfaces in the garden and unify them as well as create a patio near the pool to entertain on.

Solution :

We interpreted the brief by designing a long pool with a feature sandstone wall and water feature as well as well as a low sandstone wall for the display of the clients bonsai collection. We used steel floated concrete for the pool surround to add a modern element. A low patio was built near the pool and finished in steel floated concrete to tie in with the pool surround and we continued the concrete surface up existing stairs to the entrance of the house to realize the request of unifying all of the hard surfaces in the garden. We achieved a water wise planting scheme with the extensive use of succulents, aloes and cactus interplanted with ornamental grasses and incorporated the chippings from the sandstone to create modern swathes of stone chip areas adding a modern element to the garden. All door surrounds were boarded with sandstone and we selected a neutral grey as the final colour for the house to achieve a calm natural feel to the property and a neutral pallet to build on.